Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A ragasztópisztoly használata – ezt érdemes tudni!

A ragasztópisztoly használata – ezt érdemes tudni!

A ragasztópisztoly használata nem túl bonyolult. Nem kell különösebb kézügyesség hozzá, akár már az egészen kicsi, de azért finommotoros mozgáskoordinációval rendelkező kisgyermekek is használhatják a számukra megfelelő méretű eszközt, ha otthon kreatívkodni szeretnének. A felnőtteknek egyszerűbb a dolguk, hiszen ők gyakorlatilag bármilyen ragasztópisztolyt használhatnak, attól függően, mit szeretnének csinálni.

A ragasztópisztoly ugyanis nemcsak a kreatív tevékenység eszköze, hanem munkaeszköz is lehet. Az otthoni apró javításoktól kezdve egészen a szériamunkákig mindenhol bevethető ez az eszköz. A megfelelő gondossággal tartott pisztoly hosszú ideig szolgálja a munkát, vagy a szabadidő eltöltését.

A ragasztástechnikának számos területe van. Hétköznapi felhasználóként persze nem kell ezzel tisztában lennünk, azonban jó, ha tudjuk, milyen megoldások lehetnek szükségesek, ha komolyan foglalkozunk vele.


 

A ragasztópisztoly előkészítése

 

A ragasztópisztoly elektromos eszköz, így használata közben óvatosan kell eljárni. Első lépésként, még üzembe helyezés előtt meg kell bizonyosodni róla, hogy nem sérült-e, a kábel nem repedt-e, nem veszélyezteti-e semmi az árammal való működtetést. Az elektromos kábel sérülése esetén nem szabad a pisztolyt használni!

Ezután ellenőrizzük a nyomófejet (fúvóka) . Nincs-e ragasztómaradvány a nyomófejen? Ha nincs, az eszköz használatra kész. Azonban ha van, akkor azt száraz ruhával el kell távolítani. Nedves ruhával, vízzel nem szabad tisztítani, pláne áram alatt nem.

Ha a ragasztópisztoly készen áll, kiválaszthatja a megfelelő ragasztórudat. Ez attól függ, mivel dolgozik: fával, fémmel, papírral, stb. A különböző típusú rudak különböző anyagokhoz jók. Ezenkívül a rúd mérete is számít, hiszen ebből is van választék.

Fontos, hogy a félig használt ragasztórudat sose távolítsa el a ragsztópisztolyból, mindig csak utántölteni szabad. Ezzel védi, óvja a ragasztópisztolyt. Figyelem! A meleg, olvadt ragasztó könnyen fájdalmas sérülést okozhat a bőrön, vagy lecseppenve eltávolíthatatlan nyomot hagy a környezetén.

Ezután következik a megfelelő hőmérséklet beállítása. A hőmérséklet beállításánál útmutatást ad a rúd csomagolása. Általánosan elmondható, hogy a színes rudak alacsonyabb hőmérsékleten, míg a transzparens színű töltetek magasabb hőmérsékleten olvadnak. Az adagolófej nagyon forró, így semmiképp ne ellenőrizzük a kezünkkel, mert súlyos égési sérülést okoz!

A rúd nagyjából 5 perc után olvad fel annyira, hogy dolgozni lehessen vele.

A ragasztópisztoly használata

Az első használat előtt jó, ha tesztelést végzünk. Egy maradék anyagon, semleges területen kipróbáljuk, elég folyékony-e már a ragasztó. Itt be lehet gyakorolni, hogy az adagolót milyen erősséggel kell húzni, hogy elegendő mennyiségű ragasztó jöjjön ki belőle. Kezdőként nem árt magabiztosságot szerezni a pazarlás és kényelmetlen törölgetés helyett.

Itt kell megemlíteni a felületet, amin dolgozunk. Alátét mindenképpen kell, mert a ragasztó bármikor lecseppenhet. A pisztolyt sosem fektetjük az oldalára, mert a csepegés mellett előfordulhat, hogy a fej égésnyomot hagy. 

A különböző felületeket is elő kell készíteni a ragasztáshoz. Az üveget alkohollal teljesen zsírmentessé kell tenni. A fafelületeket kissé meg kell csiszolni, míg a műanyagnak pormentesnek kell lennie. A nagyobb felületeket szorítóval kell maradásra bírni, amíg a ragasztó megszárad.


Weboldalunk kínálatában a ragasztópisztolyok és ragasztórudak széles választékát találja. Ezenkívül a ragasztó eltávolításához is vannak termékeink, amelyek szintén hasznosak lehetnek. Nézzen szét nálunk!
Tartalomhoz tartozó címkék: Ragasztók