Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Penész elleni védekezés, lássuk a lehetőségeket!

Penész elleni védekezés, lássuk a lehetőségeket!

A penész elleni védekezés mindenkinek fő szempont az életében. Legyen szó egy már régen lakott ingatlanról vagy éppen új építésű házról, fontos, hogy ne jelenjen meg a penész a falon, a sarkokban, a bútorok mögött. Ennek elkerülése elsősorban az építkezéskor lehetséges, hiszen a megfelelő szigetelés, a hőhidak kiiktatása, az átgondolt anyagválasztás mind segít a megelőzésben.

Azonban a penész Murphy törvénye szerint viselkedik: ahol megjelenhet, ott meg is jelenik. Ne legyen kétsége afelől, hogy ha egyszer észreveszi a falon lecsapódó párát, hogy az egyszeri alkalom, és biztosan csak a szobában kiteregetett ruha okozta… Ahol megjelenik a pára, ott hamarosan penészvirág lepi el a falat, sarkokat, rossz esetben a használati tárgyakat is. Ez pedig nemcsak esztétikai kérdés, hanem komoly egészségügyi hatása is van.

 

 

A penész soksejtes gombafaj, amely nagyon változatos formákban jelenik meg. A közös bennük, hogy bolyhos, puhának tűnő textúrát alkotnak, hiszen spóratartóik olyan nagy számban termelődnek, hogy már-már megsimogatnánk őket. A penészgombák a környezetükben lévő szerves anyagot fogyasztják, ezért romlanak meg az élelmiszerek, vagy gyengülnek meg az épületek szerkezeti elemei. Ezért fontos a penész elleni védekezés.

Ugyanakkor az élelmiszeripar kimondottan kedvel bizonyos penészfajtákat. A szalámik és a sajtok érleléséhez hazánkban is elengedhetetlen a penészkultúra, de Japánban a szakéhoz is penész bontja a rozs keményítőtartalmát.

A gyógyszeripar sem mentes a penésztől, hiszen a legismertebb baktériumölő szer, a penicillin szintén ebből az anyagból nyerhető.

A penész egészségügyi hatásai

A penész elleni védekezés fontosságára elég egyetlen példát mondani: allergia. És ez a jéghegy csúcsa. Egy penészes otthonban tömegével terjednek a penészgombák a levegőben, amik először allergiát, rossz esetben asztmát okoznak. Ha elvadul egy penészgomba, akkor a tüdőgyulladás sem kizárt, ami komoly, életveszélyes állapotot is okozhat.

Semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha felüti a fejét ez a kellemetlen jelenség. Ugyan ilyenkor már nehezebb lépni, azonban tudatos építkezéssel, felújítással lehetséges a megelőzés - vagy a kockázat csökkentése.

Penész elleni védekezés a mindennapokban

Miután jobban megismertük a penészgombát, nézzük meg, miért kell mégis üldöznünk. Ugyanis ha nem sajtot vagy szalámit érlelünk, nincs szükségünk otthon penészre. A falon, sarkokban elterülő telepek azért már nem simogatásra hívogatnak, főleg, hogy egészségügyi problémát is okoznak. Az épületekben többnyire a rossz szigetelés vagy a hőhidak miatt jelenik meg a nem kívánt gombafaj.

Különböző penész elleni szerekkel sokat segíthetünk, ha már kialakult a baj, vagy rászánjuk magunkat és a gyökerénél kezdjük el a penész felszámolását. Megelőzésre is vannak már nagyon hatékony anyagok, hiszen például falfestéskor, tapétázáskor célszerű gondolni a prevencióra. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy valóban jól lett-e leszigetelve a sarok, jó-e a ház hőkiegyenlítése. 

Ilyenkor - a belső munkálatoknál - jó ötlet a tapétaragasztóhoz penészgátló folyadékot keverni. Kis befektetés, viszont sok bosszúságtól megkímél. Ugyanis egy festett falat egyszerűbb átfesteni penészgátlót tartalmazó festékkel, mint a tapétát leszedni és aládolgozni, majd újratapétázni, vagy lemondani az elképzelésről és tapéta helyett festéket felkenni a falra. 

Nézzen körbe weboldalunkon, hiszen nálunk nemcsak a penészesedésre talál megoldást. Számos termékkel rendelkezünk, ami egészségesebbé teszi a mindennapjait!